SREDA
27
Maj

Stalna razstava: Arheološka razstava Železna nit


Natisni
Pošlji
Oceni

Vez med pokrajino in človekom smo prikazali s predstavitvijo geoloških plasti in razstavljenimi ostanki fosilnih najdb rib, mamuta in bizona. Za obdobje starejše kamene dobe smo posebej opozorili na tehnike izdelovanja kamnitega orodja. Rekonstrukcija koče z Drulovke upodablja trenutek iz življenja v mlajši kameni dobi, ko se je človek stalno naselil, udomačil rastline in živali, začel obdelovati zemljo in izdelovati keramiko.


Doba kovin je predstavljena z najnovejšimi najdbami z Jelenovega klanca in ostanki skeleta, za katerega moremo trditi, da je najstarejši Kranjčan. To je obdobje, ko se srečamo z železom, ki je oblikovalo domala tri tisočletja naše preteklosti in bilo srž gorenjskega gospodarstva še do nedavnega.


S prihodom Rimljanov se v naših krajih zaključi prazgodovina in začne obdobje antike. Ob najdbah iz staroselskega grobišča na Bobovku so razstavljeni tudi rimski nagrobniki z Gorenjske. Prvič so na ogled zgodnjerimski predmeti, odkriti v starem Kranju. Odkrita steklarska delavnica na dvorišču gradu Khislstein pa priča o pomembni vlogi Kranja v pozni antiki. Razstavljen pa je tudi izbor najdb z najbolj znanega gorenjskega arheološkega najdišča Ajdne.


Na koncu je predstavljeno še obdobje preseljevanja ljudstev, ko Karnij postane Kranj. Na ogled je izbor bogatih najdb iz germanskih grobišč v Lajhu, srčika razstave pa je nakit iz staroslovanskih grobov Kranja in Bleda ter razkošna konjeniška oprema z Bašlja iz časa krvavih bojev s Franki.Spletna stran:  http://www.gorenjski-muzej.si
Telefon: 00 386 (0) 201 39 50

Organizator:  Gorenjski muzej Kranj

TERMINI:
V torek sredo cetrtek petek soboto nedeljo med 10:00 in 18:00 [Mestna hiša]

Prireditev vstavil: LTO Kokra Kranj (Kristina Sever)
Dne: 3.2.2005 8:51:00

Pošlji prijateljem
E-pošta pošiljatelja:  
E-pošta prejemnika:  
Sporočilo: